• Het Vlaams Vredesinstituut is een onafhankelijk instituut
  voor vredesonderzoek bij het Vlaams Parlement.

In de kijker

 • Onderzoeksresultaten Project SAFTE gepubliceerd

  Hoe krijgen terroristen in de EU toegang tot de markt van illegale vuurwapens? Dat was de onderzoeksvraag voor het Europese Project SAFTE. De onderzoeksrapporten zijn vanaf nu beschikbaar op de themawebsite projectsafte.eu
  Project SAFTE werd gecoördineerd door het Vlaams Vredesinstituut, en gefinancierd door de Europese Commissie.

  Bekijk de publicaties van Project SAFTE

 • Jaarverslag 2017

  Op 24 April 2018 stelde het Vlaams Vredesinstituut haar werk van 2017 voor in het Vlaams Parlement. Het jaarverslag van 2017 bevat niet enkel een overzicht van de onderzoeksactiviteiten, adviezen en publieke aanwezigheid van het Vredesinstituut, maar presenteert ook vier inhoudelijke bijdrages over onze kernthema’s.

  Lees het jaarverslag hier

   

 • Wapenhandel & -gebruik

  Het Vredesinstituut onderzoekt de wetgeving en het beleid inzake buitenlandse wapenhandel en volgt in feiten en cijfers de wapenproductie en -handel in Vlaanderen. Daarbij leggen we vooral de nadruk op het eindgebruik van die goederen. Het instituut besteedt ook aandacht aan het beleid van de Europese Unie: de eengemaakte defensiemarkt en de Europese afspraken voor exportcontrole.

  Lees meer…
 • Omgaan met conflict en geweld in de samenleving

  Het stopzetten en vermijden van direct geweld in een samenleving is één ding, maar het omgaan met de wortels van conflicten gaat verder. Het instituut zoomt in op mogelijke bronnen van geweld en zoekt naar verklaringen. Daarnaast nemen we sociale processen onder de loep die de voorwaarden voor vrede beïnvloeden, zowel lokaal als internationaal.

  Lees meer…