Jimmy Kets

The graves are nice this time of year

Informatie

Jimmy Kets trok twee jaar lang het land rond om in een nieuwe fotoreeks het hedendaagse herdenkingslandschap van de Eerste Wereldoorlog verrassend in beeld te brengen.

De foto-expo The graves are nice this time of year geeft een andere, vernieuwende en uitdagende kijk op wat het herdenken en herinneren van de Groote Oorlog vandaag betekent.

‘Het herinneringslandschap van de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen verbeelden, en het tegelijk openen en bevragen’. Dat was de opdracht die fotograaf Jimmy Kets kreeg van het Vlaams Vredesinstituut, het Vlaams Parlement en de Raad van de Vlaamse Gemeenschapscommissie naar aanleiding van de herdenking van 100 jaar Eerste Wereldoorlog. Iedereen kan zich wel een aantal iconische WOI-monumenten of -plaatsen voor de geest halen, maar eigenlijk ligt het hele land bezaaid met sporen van de oorlog of de herdenking en herinnering ervan. Die sporen zijn groot en klein, opvallend of vergeten, overbelicht of nagenoeg genegeerd. Ook het landschap van herdenkingsactiviteiten is rijk geschakeerd: van ceremonies tot politiek geladen evenementen, van persoonlijke rouw tot re-enactments. Dit alles vertelt ons eerlijk en onontkoombaar op hoeveel verschillende, en soms tegenstrijdige manieren we vandaag herdenken en herinneren. Dat is fascinerend, en soms confronterend. Dat is bemoedigend, en soms ontluisterend.

The graves are nice this time of year plaatst ingeburgerde, traditionele vormen van herdenking en herinnering in een ander licht, haalt vergeten elementen naar boven, en introduceert nieuwe pistes. De foto’s sporen aan tot reflectie over het herdenken en herinneren van de Eerste Wereldoorlog, en brengen die herinnering ook tot leven. De tentoonstelling geeft ons met andere woorden een andere, vernieuwende en dynamische kijk op de herdenking van de Groote Oorlog.

Naast zijn carrière als persfotograaf voor o.a. De Standaard en De Morgen, maakte Jimmy Kets ook naam met zijn persoonlijke reeksen als Brightside, Hotel Kets en Niet Miss (www.jimmykets.be). Naar aanleiding van 100 jaar Eerste Wereldoorlog zet Kets met deze solotentoonstelling een volgende stap in de ontwikkeling van zijn oeuvre.

Jimmy Kets - The graves are nice this time of year

Fotoboek
The graves are nice this time of year - Jimmy Kets

Met essays van Joost Vandecasteele en Maarten Van Alstein

168 p - 45 €
Uitgeverij Hannibal

Te koop op de tentoonstelling en via www.uitgeverijhannibal.be